Vi och våra "nödvändigheter", jätte räckorna.

Vi får ofta höra om översvämningar på nyheterna. När dammar läcker eller om det handlar om att isen från bergen smälter. Tsunami sker även och då förstår jag fortfarande inte varför påståenden kommer upp angående att det är ”normalt”. Om Thailand hade haft mangroven kvar skulle den ha skyddat för vad som skulle ske. Istället har dem huggit ner mangroven för att få vackra stränder där turister kan bada. Vilket ändå är empatiskt, eftersom att dem livnär sig på turismen. Om mangroven hade funnits skulle tsunami ha blivit mindre då mangrove skoggen skulle kunna ha varit so ett slags skydd för det stora vågorna. Likt som de stora reven skulle ha tagit skydd. Dock håller dem på att dö ut, ja tack vare människa!


Mangroven huggs även ner för de stora räkodlingarna, som vi i vår tur äter. Det finns cirka hälften av all mangrove skogar kvar. Dessa mangrover skogar är även en slags livnäring för fiskar. På detta sätt hotas ekosystemet bland annat av dessa räkodlingar som skördas. Efter att räkodlingarna har varit i dem gamla träsken ett tag kan dem inte andvändas igen. Och då måste bönderna finna nya ställen att odla mangroven på. Detta gör att det blir en ond cirkel, speciellt då bönderna livnär sig ekonomiskt på att ha dessa odlingar. Då dem tjänar pengar på det och inte kan komma ut ur systemet eftersom att dem har bakomliggande lån på sig. Det bästa skulle vara om vi alltså slutade äta jumbo räckorna som finns ibland annats våran sushi. Dessutom är dessa räckor odlade. Om man verkligen nu skulle känna sig i behov av jätte räckorna skulle det vara bättre för miljön att äta o-odlande jätte räckor. Fortfarande påverkar det systemet. Då det inte finns så måna såkallade naturella jätte räckor kvar.



Dock skulle det i strak kraft påverka människorna som överlever på mangrove. Då det inte bara handlar om odlingarna utan även som medicin, ved. Dock skulle det hålla i längden om man slutade hugga ner mangroven. Eftersom att den en dag kommer att försvinna om ma  fortsätter hugga ner mangrove skogarna. Det blir konflikter i länderna då dem tvingar flytta pga av att räkodlingarna tagit ut den sista näringen.

Samtidigt blir det en hel del bakterier i mangrove odlingarna då räckorna blir stressade percis som vi av att leva tätt in på. Detta gör att bönderna häller i mediciner, som antibiotika för att hålla dessa räckor friska. Om vi äter detta får vi alltså i oss pencelinen vilket inte är bra för dem recensiva bakterierna. Vilket kan göra så att vi inte får någon effekt av pencelinet. Eftersom att kroppen faktiskt kan lära sig hur pencelinet fungerar och gör att vi förlorar immunförvaret som tabletterna medverkar i med att komma i kroppen. Dessutom påverkar pencelin människan mer en vad den gör på djur vilket gör att bönderna måste häll ai extra med pencelin.

Så gör en förändrig köp mat som lönar sig i längden och tänk på dina val i en långsiktig väg!


Källor:
http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/hav-och-fiske/fiske-i-syd/mangrove/
http://environment.nationalgeographic.com/environment/natural-disasters/floods-profile
botit.botany.wisc.edu/toms_fungi/nov2003.html
Föreläsning av "Lusse"


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0