Jorden och dess issmältning (del 1)


Ozonlagret blir tjockare, vilket gör att det blir växthus effekten blir till. Jorden värms upp...


Glaciärerna smälter vilket gör att vattennivån höjs. Skulle du kunna tänka dig att folk från öar och länder där vatten nivån förstört deras hem. Detta kommer att förosaka förödande konsekvenser. Vart ska dem bo? Hur påvärkar det våran konsumtion? Nya framtida lagar? Men även vad kan vi göra?


50,000 Kvadrat kilometer av jorden består av is. Kan du tänka dig vad kommer ske om dem fortsätter att smälta? Detta beror på växthuseffekten. Solen skinner på jorden som ni vet. Men våra gaser som vi släpper ut (vattenånga, metan och koldioxid) fastnar vid ozonlagret. Detta gör att det blir som det nu kallas växhuseffekten. Att solen studsar mot "glaset" dvs jordens ozonlager och värmer upp jorden liksom som ett växthus


(Bild från EUs hemsida)


Detta gör att medeltemperaturen höjs och att iserna i sin tur börjar smälta. Statistiken säger att temperaturen har gått upp i medeltemperatur med 0,5 Celsius. Det kanske inte värkar mycket, men det bidrar. Tänk er bara den framtida generationens framtid om vi går emot samma riktning. I sådana fall, om 90 år kommer temperaturen ha stigit upp emellan 1,4 till 5,8 Celsius.

Det är inte bara vatten nivån som höjs. Utan hela ekosystemet påvärkars av djur och växter som är beroeende av enskilda klimat. I sin tur påvärkar det oss med bland annat över födan och sjukdomar som bidras.

Fortsättning följer...




Källor:
http://environment.nationalgeographic.com
http://miljo.vgy.se/faktabasrammeta.html

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0