Färskvatten problemet

Inom år 2050 kommer det inte att finnas något (söt)vatten kvar i Lake Mead, Usa. Redan är 30 miljoner människor beroeende av vattenkällan.

Allmänt om söt vatten:
0,5% av allt vatten i världen är sötvatten
Finns i Sjöar, dammar och floder.
1 miljardmänniskor på joden har redan inte tillgång till rent dricksvatten.

Detta är ett tecken på vart jorden är påväg. Med att klimatet förändas förändras vattnet. Dock kommer det bli mindre söt vattemkällor och för höga havsnivåer. Vatten problemet kommer att påvärka oss alla till ont. Dessutom är 40 % av världens fiskarter beroeende av söt vatten. Vilket kan bidra till en rubbning i ekosystemet.

Livsmedelsverket har fått i uppdrag i fråm riksdagen och regeringen om att ta upp mer om dricksvatten frågan. Då dem ska till att Sverige i fortsatt framtid ska ha dricksvatten i hand. Dessutom är vårat vatten en viktigfaktor i våran ekonomiska tillväxt som vi har i samhället. Då vi heller inte tidigare hat stött på något problem angåeende brist på färskvatten. Eftersom att vi enkelt kan få ut det genom kranen eller ur en brunn.
Kvaliten av vattenet kan möjligen förändras på grund av klimat hotet- Då ena delen av Sverige kommer få torka medan den andra ökat med regn. På grunf av de förändrade temperaturerna som väntas ske om vi inte stoppar växthuseffekten. Även kan vattenkvaliten sjunka om denna väderskilnad kommer att ske.



Under den vintern som har varit har det redan blivit konsekvenser på ledningar har spruckit i maren på grund av kylan. Den stora mängden snö har gjort så att det blivit översvämninar då det kan vidra till försämrat vatten.
5,5 milhader kronor har i dag lagts på att ureda vattenförsörjningen. Fast livsmedelsverket anser att det är för lite, att det kostar mer att undersöka hela vattenproblemet.

Borde vi inte lägga in mer pengar på detta projekt, framtiden kan bli dyare?!


 

 

Källor:
http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article640281/Risk-for-dyrare-vatten.html
http://environment.nationalgeographic.com/environment/habitats/freshwater-threats/
http://news.nationalgeographic.com/news/2010/03/photogalleries/100322-world-water-day-2010-pictures-melting-glaciers/#world-water-day-lake-mead_17256_600x450.jpg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0